A bőrt megfiatalító modern műszaki megoldás az öregedéssel járó betegségek kezelésében is segíthet

A bőrt megfiatalító modern műszaki megoldás az öregedéssel járó betegségek kezelésében is segíthet

Brit kutatóknak sikerült úgy megfiatalítaniuk egy 53 éves nő bőrsejtjeit, hogy olyanok legyenek, mint egy 23 évesé. A tudósok ezzel a technológiával az öregedéssel összefüggő betegségek, példaként a cukorbetegség, a szívbetegségek és az idegrendszeri rendellenességek kezelésére szolgáló kezeléseket akarnak kifejleszteni.

A kutatócsoport vezetője, Wolf Reik, a cambridge-i Babraham Intézet tudósa alapján ez a módszer végül lehetővé teheti ezután, hogy az emberek hosszabb ideig egészségesek maradhassanak öregedésük közben – idézte a kutatót a BBC hírportálja.

Reich nyomatékosította, hogy az eLife folyóiratban publikált kutatásuk még rettentően korai stádiumban van, nagyszámú akadémiai problémát kell még megoldani, mielőtt ez az eljárás klinikai vizsgálat tárgya lehet. Ugyanakkor kiemelte, hogy a sikeres sejtfiatalítás lényeges előrelépést jelent.

A modern műszaki megoldás az 1990-es évekre nyúlik vissza, mikor is az Edinburgh melletti Roslin Intézet kutatói kifejlesztettek egy módszert, amellyel egy juhból vett felnőtt emlőmirigysejtet embrióvá alakítottak. Ez vezetett Dolly, a klónozott bárány létrehozásához.

A Roslin-csoport célja emberi embrionális őssejtek létrehozása volt, hogy ezekből kivételes szöveteket, példának okáért izmot, porcot és idegsejteket növesszenek.

Ezt a technikát 2006-ban egyszerűsítette le a Kiotói Felsőfokú intézményben dolgozó Jamanaka Sinja professzor. Az IPS-nek nevezett módszer érdemben azt jelenti, hogy a felnőtt sejtekhez csaknem 50 napon át vegyi anyagokat adtak, ami genetikai változásokat idézett elő, és a felnőtt sejteket őssejtekké változtatta.

Reik professzor csapata az IPS-technikát 53 éves bőrsejteken alkalmazta. A kémiai fürdőt viszont 50 napról megközelítően 12 napra rövidítették le. A sejtek nem váltak embrionális őssejtekké, hanem megfiatalodtak: úgy néztek ki és olyan tulajdonságokkal bírtak, mintha a 23 évesek lennének.

A technika nem ültethető át haladéktalanul a klinikai szakaszba, mivel az IPS-módszer növeli a rákos megbetegedés kockázatát. Reik professzor viszont bízik abban, hogy csoportjával találhat egy alternatív, biztonságosabb módszert.

Reik alapján az a cél, hogy az emberek egészségesebb módon öregedhessenek meg. A professzor úgy véli, első alkalommal olyan gyógyszerek kifejlesztése előrejelezhető, amelyek az idősebb emberek bőrét meg tudja fiatalítani azokon a testrészeken, ahol megsérültek, mert ezáltal felgyorsulhat a gyógyulás. A tudósok bebizonyították, hogy ez elvileg lehetséges, a megfiatalított bőrsejtek mivel gyorsabban mozognak a sebet szimuláló kísérletekben.

A következő lépés az, hogy kiderüljön, a modern műszaki megoldás más szövetekben, példának okáért az izom-, a máj- és a vérsejtek tekintetében is működik-e.

mti