A 2022-es IAA Szállítási Szakmai vásáron a Ford Pro elénk tárja a produktivitást felpörgető digitális megoldásait

A 2022-es IAA Szállítási Szakmai vásáron a Ford Pro elénk tárja a produktivitást felpörgető digitális megoldásait

A Ford Pro a ma megnyitott IAA Szállítási Szakmai vásáron elénk tárta európai vállalati kliensei részére legkorszerűbb megoldásait, amelyekkel eredményesen növelhetik autóik rendelkezésre állási idejét, szolgáltatásait és produktivitását.

A cég hannoveri standján bemutatott Ford Pro megoldások egyetlen együttes platformon válnak hozzáférhetővé, amely a járműveket integrálja a szoftveres, feltöltési és csatlakoztatott szolgáltatásokkal, lehetővé téve a vállalati ügyfelek részére, hogy csökkentsék költségeiket és optimalizálják hatékonyságukat, míg elektromos járművekre váltanak.

A szakmai vásáron bemutatott Ford Pro elektromos haszonjármű-család legfrissebb tagja az E-Transit Custom, ami most mutatkozik be a átfogó vásárlóközönség előtt. A Ford Pro egyúttal újabb részleteket is elárul a modern fejlesztésű Transit Custom családról – köztük a plug-in hybrid (PHEV) és az EcoBlue dízelmotoros változatokról -,mielőtt az első járművek 2023 centrumában megjelennek a márkakereskedésekben.

Európa vezető haszongépjármű-márkájának több produktivitás-növelő kezdeményezései közt a korszerű Ford Pro Upfit Integrációs Rendszer is megjelenik, amely intelligensebb és hatékonyabb digitális jármű-átalakítási megoldásokat ígér, emellett a modernizált Mobil Szerviz szolgáltatás, ami már ma is üzemel a cég legszámottevőbb piacain, példának okáért Németországban.

A Ford Pro megerősíti vezető helyét az európai pickup-szegmensben, bemutatva a kivételes terepképességű Ranger Raptor magas produktivitású pickupot és a prémium Ranger Wildtrak változatot, amelyek a vállalat standján is láthatók.

„Az egyre növekvő költségek hatalmas nyomást jelentenek európai ügyfeleink részére, és sosem volt még ekkora az igény a termelékenységet fokozó megoldások iránt,” – vélekedett Ted Cannis, a Ford Pro vezérigazgatója. „A Ford Pro forradalmian új, egységes platformját arra terveztük, hogy segítsen ügyfeleinknek a költségek csökkentésében és működésük egyszerűsítésében, mikor is elektromos járművekre váltanak.”

Európa legkelendőbb áruszállítójának most bemutatott verziója

A Ford Pro Vehicles hannoveri járműkiállításának központi helyén a tisztán elektromos hajtású E-Transit Custom áll. A modern fejlesztésű akkumulátor-technológiának betudhatóan a gépkocsi tervezett hatótávolsága eléri a 380 kilométert, és a jármű 125 kW-os gyorstöltővel is feltölthető, ezáltal a modern modell a legkülönfélébb vásárlói igényeknek is megfelel.

A Transit Custom korábbi legversenyképesebb kínálatából a vevők már egy modern Plug-In Hybrid kivitelt is választhatnak, ha munkájukhoz éppen az a sokoldalúság kell, melyet ez a hajtásmód biztosít: tisztán elektromos hajtás a belvárosi fuvarokhoz, és a benzinmotor ereje a hosszútávú szállításokhoz. A modern hajtáslánc hasonló ahhoz, ami Európa legkelendőbb 2021-es PHEV-modelljében, a Ford Kuga Plug-In Hybridben funkcionál, merthogy a 2,5 literes, Atkinson-ciklusú benzinmotort egy 11,8 kWh (hasznos) teljesítményű akku egészíti ki, mindent összevetve a gépjármű elektromos hatótávolsága eléri az 57 kilométert (EAER), és a felhasználók a ProPower Onboard rendszer hozzájárulásával 2,3 kW teljesítményre is számíthatnak, ha egy külső munkaterületen elektromos szerszámokat vagy gépezeteket kell működtetniük.

A vásárlók mindemellett a legkorszerűbb generációs Ford EcoBlue dízelmotor 110, 136, 150 és 170 lóerős változataival is megrendelhetik a Transit Customot. A hatfokozatú manuális sebességváltóhoz opcióként egy mechanikus működésű, részlegesen önzáró differenciálmű is kérhető, ami tovább korrigálja a kerekek tapadását. Továbbá megjelenik még a kínálatban egy módfelett hatékony, nyolcfokozatú automata sebességváltó is, amellyel a gépkocsi maximális vontató képessége 2500 kg, és ehhez egy most bemutatott összkerékhajtási rendszer is megrendelhető, ami első alkalommal lesz kapható a Transit Customhoz.

A mostani Transit Custom tervezői teljesen tiszta lappal kezdték a munkát, hogy a jármű kimagasló teljesítményt és szállító kapacitást kínálhasson, és a tisztán elektromos hajtású E-Transit Customhoz hasonlóan a felhasználói élmények legszélesebb skáláját biztosítsa olyan megoldásokkal, akárcsak az modernizált, billenthető kormánykerékkel kialakított Mobil Iroda. A gépkocsi legszámottevőbb tulajdonságai és változatai a következők:

  • Korszerű szerkezeti struktúra alacsonyabb raktérpadlóval, 2 méternél kisebb egész magassággal és független hátsó felfüggesztéssel
  • Négy eltérő méretvariáció: L1 és L2 hosszúság, H1 és H2 tetőmagasság
  • Dobozos áruszállító, duplakabinos áruszállító, személyszállító és L-alakú rekeszfalas karosszériaváltozatok
  • Az 5G modem és a 13 colos SYNC 4 érintőképernyő alapáras

Felszereltségi szintek: Base, Trend, Limited, Active, Trail és Sport kivitelek

A személyszállító változatok már a forgalmazás kezdetétől megrendelhetők a gazdag felszereltségű Limited és Trail kivitelekben, amelyek jóval magasabb szintű kifinomultságot és utaskomfortot ígérnek.

Minden modern fejlesztésű Transit Custom teljesen integrálható a Ford Pro platformba, ahol olyan szoftveres és csatlakoztatott szolgáltatások állnak rendelkezésre, mint az egész körű feltöltési megoldások, a Ford Pro Telematika flottakezelési eszközei és a FordPass Pro app, ezenkívül a FORDLiive hálózatba kapcsolt, rendelkezési időt optimalizáló rendszer.

„A új E-Transit Custom minden eddiginél több kisvállalkozásnak nyújt támogatást ezután áttérni a tisztán elektromos autózásra. Mindazoknak a cégeknek ugyanakkor, amelyek még nem állnak készen erre, vagy nem tudnak teljesen átállni az elektromos hajtásra, a korszerű Transit Custom Plug-In Hybrid és EcoBlue változatok segítenek növelni a termelékenységet, melyet nemcsak egy teljesen új architektúra támogat ezután, hanem a Ford Pro okos, hálózatba kapcsolt megoldásainak ökoszisztémája is,” nyilatkozta Hans Schep, a Ford Pro európai vezérigazgatója.

A új Transit Custom a Ford Otosan új, korszerű üzemében készül ezt követően Törökországban. Az EcoBlue hajtásláncokkal megrendelt gépkocsikat 2023 közepétől vehetik át a vásárlók, a többi változat ugyanakkor az év későbbi részében érkezik.

A Ford Pro Upfit Integrációs Rendszer leegyszerűsíti a digitális átépítést

Az Európában eladott Transit modellek felét valamilyen módon átépítik vásárlóik, és sok ilyen átalakítást – példának okáért a kiegészítő kezelőszerveket és monitorokat – össze kell hangolni a jármű elektromos rendszerével, ami bonyolult és időrabló feladat az átépítést végző vállalkozások részére.

A folyamat leegyszerűsítésére a Ford Pro kifejlesztette az Upfit Integrációs Rendszert, ezt a piacon fantasztikus digitális megoldást, ami a korszerű Transit Custom modellel mutatkozik be Európában. A modern rendszer interfész-modulján át zökkenőmentesen lehet csatlakozni a jármű elektromos rendszeréhez, sőt az is lehetséges, hogy az átalakítással integrált rendszereket a jármű saját, 13 colos SYNC 4 érintőképernyőjén át is kezelni lehessen, vagyis ehhez nem létfontosságú külön szerkezetet beépíteni. A jármű átépítése ezáltal gyorsabban és hatékonyabban elvégezhető, mindemellett ezzel javul a megbízhatóság és a biztonság is, mivel az átalakítást végző szakembereknek nem kell módosítaniuk a vezetőfülkét, vagy belenyúlni a gyári vezetékkötegekbe, hogy beilleszthessék a korszerű kezelőszerveket.

Az ügyfelek beállíthatják, hogy az átalakítások milyen logika alapján működjenek, példának okáért meghatározhatják, hogy a kerekesszékes rámpa csak akkor ereszkedjen le, ha a járművet leállították, esetleg parkoló vagy üres sebességfokozatban, behúzott kézifékkel áll. Mitöbb, hogy a SYNC képernyőn megfigyelhető az utólag integrált kellékek teljesítménye, a digitális kiegészítések a Ford Pro szoftvercsomagokhoz is kapcsolódhatnak, ezáltal a flottakezelők távfelügyelettel is ellenőrizhetik azok üzemelését – példának okáért a gyógyszert, ételt vagy italt szállító hűtőkocsikban nyomon követő lesz a raktér hőmérséklete, ha jelentős, hogy a hűtési lánc ne szakadjon meg.

Ha a digitális átalakítások optimalizálásához újabb segítségre van szükség, a vállalkozások és az átalakító vállalkozások folyamatosan számíthatnak a Ford Pro Special Vehicles mestereinek műszaki támogatására.

A Ford Pro Mobil Szerviz fokozza a gépjárműk rendelkezésre állási idejét

Azt is ma hozta nyilvánosságra a Ford Pro, hogy legszámottevőbb piacain – köztük Németországban – kibővíti Mobil Szerviz szolgáltatását. A speciálisan átalakított járművek ‘házhoz hozzák’ az ügyfeleknek a Transit Központok tevékenységét, tudniillik a nagy angol flottáknál az időszakos karbantartási munkák 70 százalékát napjainkban már a helyszínen, vagyis a flották telephelyein is képesek megoldani. Ez az arány a tisztán elektromos hajtású E-Transit és E-Transit Custom modellek tekintetében várhatóan a 90 százalékot is eléri ezután, ezáltal az ügyfeleknek nem kell időt és pénzt áldozni arra, hogy autóik a szakszervizben álljanak.

A Ford Pro Mobil Szerviz németországi bővítését egy sikeres próbaüzem előzte meg; ez 2021-ben kezdődött öt Mobil Szervizkocsival, amelyek az állam pár kiválasztott településében működtek. A Ford Pro Mobil Szerviz most 49 szervizkocsira növeli ezt a kapacitást, ezáltal a legnagyobb német települések flottás ügyfélköre ezentúl számíthatnak arra, hogy járműveik rendelkezésre állási ideje érezhetően javul ezt követően. 2022 végére a Ford Pro Mobil Szerviz már 88 szervizkocsit működtet Németországban.

Az Egyesült Királyságban – ahol első alkalommal vezették be ezt a szolgáltatást – a 115 szervizkocsiból álló flotta már az állam területének 90 százalékát lefedi, és szerelőik idén eddig több mint 75.000 szervizelési és javítási feladatot végeztek el az ügyfeleknél.

A Mobil Szerviz mindössze az egyik szolgáltatás azok közül, amelyekkel a Ford Pro ökoszisztéma nyújt támogatást a vállalkozásoknak felpörgetni a termelékenységet és optimalizálni a haszonjárművek üzemeltetési költségeit. Az ügyfelek számíthatnak a Ford Pro Sevice FORDLiive hálózatba kapcsolt, rendelkezési időt optimalizáló rendszerére is, amivel sokkal eredményesebben működtethetik flottájukat, kihasználva a FordPass Connect modem által kínált csatlakozási lehetőségeket a Ford Pro szoftvercsomagon át.

A várakozások alapján a FORDLiive akár 60 százalékkal is csökkentheti az állásidőt, és a rendszer ebben az évben összesen 145.000 nappal növelte meg a szolgáltatást használó járművek üzemidejét, összesen csaknem 73 millió eurót takarítva meg ezzel tulajdonosaiknak.