300 megabittel száguldó mobilinternet

Mobilinternet illusztráció

Az országban elsőként 2015. december 3-án Nyíregyházán, a Digitális Magyarország program első állomásán kapott teret az akár 300 Mbit/sec névleges letöltési sebességű mobilinternet szolgáltatás a Telekom hálózatán. Ez a ma Magyarországon elérhető leggyorsabb mobilinternet technológia. A technológia, amely ezt a gyorsaságot lehetővé teszi, az LTE-Advanced, amely a 4G következő lépcsőfokát jelenti. A Telekom 4G mobilinternet szolgáltatása jelenleg már az ország lakosságának 97 százaléka számára elérhető.

A Telekom éppen egy éve jelentette be, hogy több budapesti helyszínen tesztelte az akár 300 Mbit/sec sebességű technológiát, ma pedig Nyíregyházán bekapcsolta a villámgyors mobilinternet szolgáltatást. Az LTE-Advanced technológia által lefedett területeken az ügyfelek az eddigiekhez képest akár kétszeres adatsebességet is tapasztalhatnak az erre alkalmas eszközök és díjcsomagok használatával. A nyíregyházi tapasztalatok és ügyfél-visszajelzések alapján pedig további hálózati fejlesztések is várhatóak.

A Telekom kínálatából jelenleg 6 gyártó 15 féle okos készülékével, a szolgáltató Next M és Next XL okostelefonos, továbbá Net&Roll M és Net&Roll L mobilinternetes díjcsomagjaival és azok Aranytárskártyás változataival tudják kihasználni az LTE-Advanced technológia nyújtotta előnyöket a fejlesztésben érintett lakosok.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója elmondta: “Nagyon örülünk, hogy Magyarországon ismét elsőként kapcsolhattuk be a 300 Mbit/sec sebességű technológiát partnerünkkel, az Ericssonnal közösen. Külön öröm, hogy ezt az előremutató szolgáltatást a Digitális Magyarország program első állomásán, Nyíregyháza lakói számára tesszük elsőként elérhetővé. Meggyőződésünk, hogy a lakosság 97 százaléka számára már elérhető 4G mobil szélessáv és annak következő generációja infrastrukturális oldalon a digitális fejlődés egyik kulcstényezője Európában és Magyarországon is. Célunk, hogy beruházásainkkal előmozdítsuk az új technológiák és a legkorszerűbb szolgáltatások minél szélesebb körű elterjedését hazánkban, ezzel is hozzájárulva a Digitális Magyarország célkitűzéseinek megvalósításához.”

„A Digitális Magyarország magában foglal minden uniós és hazai forrásból 2020-ig megvalósuló infokommunikációs fejlesztést, ugyanakkor nyitott arra, hogy a kormányzati szerveken kívül más partnerek, cégek és intézmények is tevékeny résztvevőként csatlakozzanak a programhoz.A Digitális Magyarország program keretében soha nem látott mértékű fejlesztések valósulnak meg a digitális közösség és gazdaság, a digitális állam, valamint a digitális készségek területén is. Ennek köszönhetően 2020-ig növekszik az állam által nyújtott elektronikus közszolgáltatások száma, a digitális írástudás elterjedésével nő az állampolgárok egyéni életminősége, míg a digitális gazdaság kiszélesítésével jelentősen nő hazánk versenyképessége is” – tájékoztatott Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár.

Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza MJV polgármestere a fejlesztéssel kapcsolatban elmondta: „Nyíregyházának számos előnye származott eddig is abból, hogy a Digitális Magyarország megteremtését célzó program első helyszíne lehet. A Magyar Telekommal igazi partneri kapcsolatot sikerült kiépítenünk, a programban meghatározott széles sávú internet hálózat kiépítésén túl is sikeres és gyümölcsöző az együttműködésünk. Az, hogy az LTE-Advanced technológia a főváros után először Nyíregyházán lesz elérhető Magyarországon, egy nagyszerű gesztus a cég részéről és egy újabb előny a nyíregyháziak számára.”

Az LTE-Advanced jelentősége abban rejlik, hogy elsősorban a nagy adatigényű tevékenységek során, mint például zene letöltés, videotartalom fel- illetve letöltés, vagy applikációk használata, az ügyfelek nagyobb sebességet és jobb felhasználói élményt érhetnek el csúcsidőben vagy akár tömegrendezvényeken, például stadionokban és fesztiválokon is.

2021-re csaknem tízszeresére nő a mobil adatforgalom

Az Ericsson legfrissebb Mobilitási Jelentése szerint 2021 végére csaknem tízszeresére, havi 51 exabyte-ra növekszik a globális mobil adatforgalom. Európában az okostelefonok száma eléri majd a 880 milliót, és a mobiltelefon előfizetések több mint 70 százaléka okostelefon lesz. Nyugat-Európában az egy aktív okostelefonra jutó adatforgalom 2021-re a jelenlegi 2 gigabyte-ról 18 gigabyte-ra emelkedik. Mindez nagyban megnöveli a mobilhálózatokkal szembeni elvárásokat. A jelenlegi többféle szabvány (2G, 3G, 4G) kezelése mellett a rendelkezésre álló frekvenciasávok hatékony felhasználásával, optimális terheléselosztással kell megfelelniük a növekvő piaci igényeknek. A mobil szélessávú technológiák fejlődési irányát a 4G/LTE határozza meg, mivel például az LTE-Advanced a frekvenciasávokat egyesítve (aggregálva) egyre nagyobb adatsebességeket és kapacitásokat tud kiszolgálni. A későbbiekben a videó és műsorszórás típusú szolgáltatások tömeges, jó minőségű elérése az LTE Broadcast technológiával valósulhat meg.

Gyorsan nő a legkorszerűbb mobiltechnológiára épülő hálózatok száma

Az LTE-Advanced technológián alapuló kereskedelmi szolgáltatás a világon elsőként a dél-koreai SK Telecom vezette be Szöulban és két további városban. A robbanásszerű adatigény emelkedésnek megfelelve világszerte egyre több szolgáltató indít LTE-A szolgáltatást. (Forrás: Ericsson Mobility Report, 2015. november).

A Telekom 2014 áprilisában Krisztina körúti székházában az Ericssonnal Magyarországon elsőként tesztelte az LTE-Advanced technológiát. A Telekom és az Ericsson közös bemutatóján az LTE-Advanced technológiával az adott feltételek mellett elérhető maximális sávszélességet demonstrálták óriás méretű adatcsomagok letöltésével, illetve a helyszínen a levegőbe emelkedő octocopter (drón) és több kültéri mozgó kamera által közvetített, szuper 4K felbontású videotartalom közvetítésével. A Telekom 2015 folyamán csaknem teljessé, 97%-osra bővítette 4G országos lakossági kültéri lefedettségét, melynek névleges sebessége az ország nagy részén maximum 150 Mbit/sec. Az ügyfelek által a valóságban tapasztalható sebesség természetesen ennél általában alacsonyabb, azt számos tényező befolyásolja (a használt eszköz kapacitása, a díjcsomag, a domborzati viszonyok, a cella terhelése, stb.).

A Telekom 4G szolgáltatását jelenleg már több mint 800 ezer ügyfél használja. A további LTE-Advanced fejlesztések ütemét az ügyféligények alakulása határozza meg. Emellett a Telekom tavasszal felgyorsította új generációs vezetékes hálózatfejlesztését, amely eredményeként év végéig 440 000 további háztartás számára válik elérhetővé a nagysebességű szélessávú internet, így a Telekom szélessávú hálózatának lefedettsége több mint 2,2 millió háztartásra nő.