2017-től érkezhetnek az IGZO-kijelzők

igzo monitor panel

Néhány éven belül okostelefonokban, táblákban és autókban is tömegesen bemutatkozhatnak az új képernyők.

A Sharp 2017-től kezdi gyártani a MEMS-IGZO-kijelzőket, amiket a Qualcomm cég Pixtronix-részlegével közösen fejlesztenek. Az új képernyők különösen keveset fogyasztanak, így elsősorban okostelefonokba, táblagépekbe, valamint autókba építik majd be őket. Greg Heinzinger, a Pixtronix vezetője azt nyilatkozta, hogy az LCD-technika számos szempontból elérte a határait, azoknál sokkal világosabb kijelzőket kínálhatnak és ez csupán az új technika első generációja. A képernyők a MEMS és az IGZO technikát ötvözik.

igzo monitor panel
igzo monitor panel

Az IGZO az indium-gallium-cink-oxid rövidítése. Az IGZO-kijelzők tranzisztorai számottevően kisebbek a hagyományos LCD-knél és nagyobb elektronmobilitással rendelkeznek, ezáltal több adat jeleníthető meg egy ilyen képernyőn, ami részletesebb képet eredményez. Miután az IGZO képes megőrizni egy bizonyos ideig a megjelenített adatokat anélkül, hogy frissítené azokat, így kisebb a fogyasztása. Emellett fényesebb a megjelenített kép, nagyobb a pixelsűrűség, ezáltal nagyobb felbontás, valamint kisebb a háttérvilágítás.

A Sharp szerint azáltal, hogy a MEMS-IGZO-kijelzőknek nincs szükségük színszűrőkre ezek a termékek az LCD-knél sokkal hatékonyabban tudnak működni különösen alacsony vagy magas hőmérsékleten. A Reuters egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a Sharp már beindított egy üzemet Japánban tesztelési célokra.

Az első IGZO-képernyő a Sharp okostelefonjában jelent meg, majd a társaság bemutatta az első IGZO-monitort, tavaly októberben pedig piacra dobta az első IGZO-kijelzős Windows táblagépet is. A Sharp a jelenlegi pénzügyi évben 35 milliárd jent fog befektetni az LCD-üzletbe, az összeg legnagyobb részét az IGZO-panelek továbbfejlesztésére fordítják. A vállalat az IGZO technológia és egy egyedi áramkör révén most már képes bármilyen alakú kijelzőt készíteni.

(forrás: sg.hu)