Rekordáron, csaknem 900 ezer dollárért kelt el Darwin egy aláírt kézirata

Rekordáron, csaknem 900 ezer dollárért kelt el Darwin egy aláírt kézirata

Rekordáron, 882 ezer dollárért (430 millió forint) kelt el Charles Darwin egy aláírt kézirata – közölte a Sothyeby’s aukciósház.

A Charles Darwin (1809-1882) által aláírt papírdarab, melyre az angol természettudós az evolúció elméletének végső érvét írta le, egyes szakértők alapján akár ennél is többet érhetett volna, de az ár ezáltal is felülmúlta a szerző korábbi anyagaiért fizetett árat – írta a BBC hírportálja.

A sokat megélt okmány több szempontból is rendkívüli ereklyének számít. Darwin kézirataiból merthogy kevés maradt meg, a szakember nem őrizte meg papírra vetett gondolatait, még ritkábban írta ki egész nevét aláíráskor: javarészben rövidítve, csak a C Darwin vagy Ch Darwin szignót használta.

A szóban forgó papír szövegét a 19. század Angliájában híres, The Autographic Mirror című magazin felkérésére írta meg a kutató. Hermann Kindt, az újság kiadója neves emberek életrajzát aláírásukkal kiegészítve közölte a magazin számaiban.

Darwin kapva kapott a felkérésen, s röviden összefoglalta az akkor még sok kételkedést kiváltó elméletét az evolúcióról és a természetes kiválasztódásról. A Szingapúri Nemzeti Egyetem BBC-nek nyilatkozó trénere alapján emiatt igazán egyedülállónak számít Darwin szóban forgó hagyatéka.

John van Wyhe elmagyarázta, a kiválasztott szöveg a természettudós A fajok eredete című kötetének harmadik kiadásából származik, Newton példáján át alátámasztja saját elméletének hitelességét. „(A szövegben) arra próbál utalni, hogy jóllehet az emberek első alkalommal hihetetlennek és különösnek találják elméletét, ám ugyanígy fogadták Newtonét a gravitációról, és már senki sem vonja kétségbe a tömegvonzás létezését” – nyilatkozott a BBC-nek van Wyhe, aki egyúttal a Darwin Online internetes akadémiai gyűjtemény kurátora is.

A szövegben Darwin elismerte, hogy az elmélettel nem adott magyarázatot az élet eredetére, viszont, mint az a kéziratban is olvasható, ez a kérdés nem vonja kétségbe elmélete érvényességét.

A Sotheby’s eddig 400 ezer fonttal (193 millió forint) tartja a Darwin-kéziratok leütési árának rekordját, az 1865-ös kézirat az online árverésen ellenben ennek több mint duplájáért kelt el.

mti