Megtorpant a gólyák vonulása egy sáskajárás miatt

Megtorpant a gólyák vonulása egy sáskajárás miatt

Sáskajárás alakulhat ki az ENSZ mezőgazdasági szervezetének november elején közreadott előrejelzése alapján az afrikai Száhel-övezetben, a táplálékbőség ugyanakkor megállította vándorútjukon a fehér gólyákat (Ciconia ciconia) – hangzott a tájékoztatója a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) programkordinátorának.

Papp Ferenc hangoztatta, hogy az előrejelzés alapján Szudán északi és Mauritánia nyugati, Szaharával határos részein feltételezhető az egyiptomi vándorsáskák (Schistocerca gregaria) legnagyobb mértékű inváziója, amellett egy térkép információi alapján Csád Száhel-övezetében is előrejelezhető ilyen. A mezőgazdaságra nézve katasztrófát jelentő sáskajárás a madárvonulást is megállította. A terjedelmes részt Észak-Magyarországon GSM-jeladóval ellátott fehér gólyák közül több is a Szahara déli sávjában húzódó Száhel-övezetében tartózkodik ez idő tájt.

„A telelő fehér gólyák Afrikában gyakran táplálkoznak sáskafajokkal, ezért nagyon sok vidéken még a nevük is sáskamadár. A jeladóval ellátott madarak közül Eszténa, Jergus, Bátony, Gyöngyvirág és Veca Csád és Szudán határvidékén kóborol. Valószínűleg a sáskajárás folytán kialakuló táplálékbőség állította meg őket is vándorútjukon, mivelhogy más években ez idő tájt már délebbre húzódtak” – mondta a mester.

Papp Ferenc kijelentette még: a Nílus-völgyben, aránylag közel a Száhel-övezethez tartózkodik az Emília nevű fehér gólya is, mindazonáltal a madarat súlyos sérülésekkel szállították múlt évben a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, 2015-16 telét is itt töltötte. Ez év tavaszán megtalálási helyén, a Nógrád megyei Dejtáron engedték szabadon, el is vonult, most Szudánban van. A madarak közül a Hajdú nevű gólyáról nincs adat már augusztus óta. Nem tudni, hol van, utoljára a Nílus-völgyéből érkezett róla helymeghatározó adat.

Papp Ferenc kifejtette, hogy a Január nevű fehér gólya már a negyedik hazai telelésére készül, a hideg hónapokat most is az Ipoly-völgyben, Szécsény környékén tölti. Megfigyelését már ez év novemberében is többen jelezték az MME-nek. A programkordinátor kijelentette még: a madár a leghidegebb időszakokban is tud táplálkozni, a korábbi évek ismeretei alapján havas időben egy marhakarám környékén vadászik a jószág által felzavart egerekre és pockokra. Szükség esetén a mesterek készen állnak arra is, hogy etessék az áttelelő példányt.

A jeladóval ellátott madarak – a fehér gólyák mellett többnyire parlagi sasok, vándor és kerecsen sólymok, szalakóták – a következő linken követhetők nyomon: http://www.satellitetracking.eu/inds/showmap.

mti