Megjelent a TokajKalauz negyedik kiadása

Megjelent a TokajKalauz negyedik kiadása

Megjelent a TokajKalauz korábbi legátfogóbb, negyedik kiadása; a kétnyelvű kötet a teljesség igényével szemlélteti a történelmi borvidék látnivalóit és programjait a legizgalmasabbnak értékelt pincéktől, a helyi gasztronómián, rendezvényeken és a legjobb kinézettel rendelkező kirándulóhelyeken keresztül a legjobbnak ítélt szálláshelyekig.

A 2014 óta frissülő, független kalauz a borvidék mindenkori pillanatképét igyekszik rögzíteni, benne a régió sokszínű látnivalóival, ügyelve arra, hogy ne csak a borkedvelők kapjanak hasznos útmutatást a térségből indulás előtt – közölte a sajtó képviselőivel a szerző.

Ripka Gergely kiemelte, hogy a kötet a Bodroghoz és a Tiszához köthető programokat és látnivalókat is ajánl, a kirándulni vágyók mindazonáltal a tíz legjobb kinézettel rendelkező kilátással büszkélkedhető történelmi dűlőn túl a Zemplén várai és természeti csodái közül válogathatnak.

A gasztronómia iránt fogékonyak nagyszámú sajtműhely, kávépörkölő, lekvármanufaktúra, pékség, pálinka-, sőt sörfőzde felé is vehetik az irányt a TokajKalauzzal, akik ugyanakkor egy egész hetet töltenének el Hegyalján, mindazoknak egy változatos, hétnapos programajánló is nyújt támogatást tartalmasan megtervezni az ott töltött időt.

A friss kötetben három újabb borászat kapott csillagos értékelést, és a sok nevezetesség mellett már több mint 150 meghatározó, jelenkori pincészetet ismerhetnek meg az olvasók.

Ripka Gergely felidézte azt, hogy Tokaj-Hegyalja nagyszámú elismert borászatát vezetik nők, az idén is szerzői gondozásban megjelenő kiadást így a Tokajért dolgozó nőknek ajánlja: a felvidéki születésű hegyaljai borász, Bodó Judit (Bott Pince) mellett Caroline Gilby brit Master of Wine (internacionális borszakértő) is mélyinterjúban mesél a tokaji borok szerepéről a Föld borpiacán.

Mindemellett rendezvénytippek, évjárat-értékelő, toplisták, kóstolási jegyzetek és infografikák mutatják be a sajátos tokaji bortípusokat, és számtalan táji és pincefotó is színesíti a kiadványt.

Külön fejezet nézi meg a tokaji aszú 500 éves történelmét, kóstolási jegyzetek, az elmúlt évtizedek jókora referenciaborait felvonultató borkatalógus és a nagyszerű birtokok csillagozása is nyújt támogatást eligazodni a hegyaljai borok iránt érdeklődőknek.

A TokajKalauz előző kiadása idén a Gourmand International Awards Best in the World négy döntőse közé került az Európai boros könyvek kategóriában, Ripka Gergelyt mindazonáltal a Vinum Praemium Alapítvány nemrég a Borászok Barátja díjra jelölte (mindkét elismerést júniusban ítélik oda).

mti