Kettős jubileumot ünnepel idén a szolnoki képzőművészet

Kettős jubileumot ünnepel idén a szolnoki képzőművészet

Jellegzetes év az ez évi a szolnoki képzőművészet története szempontjából: a művésztelep létrejöttének százhuszadik, a képtár mindazonáltal fennállásának huszonötödik évfordulóját ünnepli – közölte a szolnoki Damjanich János Múzeum igazgatója az intézményben tartott sajtótájékoztatón.

Horváth László közölte: az évfordulók előtt tisztelegve a múzeum a Szolnoki Művészteleppel közösen jó néhány programot szervez 2022-ben, egy új, kiegészítő füzetet jelentet meg a 2014-ben kiadott Képtár katalógushoz, emellett kerekasztal-beszélgetéseket és két művésztelep-történeti kiállítást is szervez.

Képiró Ágnes, a szolnoki Damjanich János Múzeum művészettörténésze hangoztatta még, hogy a kettős jubileumra készült egy páratlan arculat, aminek centrális alkotója a 25/120 logó, hátterében a Szolnoki Képtár kivételes alkotásainak részleteivel.

Mint emlékezett, 1997-ben alakult meg a múzeum első állandó képzőművészeti kiállítása, melynek a kezdetektől kihangsúlyozott célja a Magyarországon legrégebben alakult és attól fogva is permanensen funkcionáló művészkolónia, a Szolnoki Művésztelep történetének és alkotásainak bemutatása.

A Szolnoki Képtárat 2014-ben és 2019-ben rendezték újra, ennek esetén nagy hangsúlyt helyeztek az ezelőtt a raktárban őrzött, országos jelentőségű alkotások bemutatására. Ezenkívül növekedett a Szolnoki Művésztelep történeti anyaga is, tudniillik a művésztelep aktív alkotóinak munkái is láthatóak az örökös tárlat falain – mondta, hozzáfűzve, hogy a kettős jubileum okán február 3-án térítésmentes tárlatvezetést is tartanak a Szolnoki Képtárban.

Kelemen Angéla, a Damjanich János Múzeum régészeti osztályának vezetője kijelentette: a jubileum évében új régészeti folyamatos tárlat nyílik Élők Háza-Holtak hazája 10.000 év helységei és temetői a Tisza mentén címmel január 20-án a múzeumban. Hangoztatta még: új, látogatóbarát tárlatot hívtak életre, az installációkkal is ezt a szemléletet követik.

Kiemelte, hogy a prezentáció tematikájában ragaszkodtak elődje, Tárnoki Judit gondolataihoz, aki egy didaktikus tárlatot álmodott meg, azaz az őskőkori témájú tárlóval induló tárlat kora újkori témájú vitrinnel zárul. Példaként említette, hogy fali dekorációk készültek a tárgyakból vett motívumok alapján, készült három házrekonstrukció – két őskori és egy avar kori – az egész ásatási dokumentációt felhasználva. Egy nagyobb fotómontázs ásatási életképeket elénk tár, ezenfelül illusztrációkkal díszített tablók is láthatók ezután. A megújulás része, hogy a múzeum földszintjén a bejáratánál ajándékbolt, kávézó, ruhatár létesül – fűzte hozzá.

A programok közt említette, hogy január 8-án nyílik az Illusztrációra fel! Szortírozás a Budapesti Illusztrációs Esemény 2021 alkotásaiból elnevezésű kiállítás a Szolnoki Galériában, ahol február 6-ig várja az érdeklődőket.

Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) igazgatója a sajtótájékoztatón hangoztatta: január 10-től a szolnoki múzeum ad helyet az MKVM és az internacionális Protokoll Mesterek Szervezete (NPRSZ) együttes tárlatának, a Protokoll és diplomácia című vándorkiállításnak. A prezentáció március 20-ig nézhető meg Szolnokon.

mti