Hazai fiatalok a helyes orvosi diagnózishoz nyújthatnak segítséget

Hazai fiatalok a helyes orvosi diagnózishoz nyújthatnak segítséget

A helyes diagnózist elősegítő orvosi alkalmazás nyerte a Microsoft Imagine Cup magyarországi döntőjét. A MEDcases app a 21. század legkorszerűbb technológiájának támogatásával forradalmasítja a klinikai diagnosztika oktatását.

Mivel idén első alkalommal három kategóriában hirdettek nyertest, az abszolút győztesen kívül még a Játék kategóriában a Sphere csapata, ezenfelül az Fejlesztés kategóriában az Esport Horizon jutott be a technológiai-üzleti verseny regionális döntőjébe, ahonnét a legjobbak a nyári mindenre kiterjedő döntőben, Seattle-ben mutathatják meg az ötletüket a nagyvilágnak. A nyertesek szakmai és anyagi segítséget szerezhetnek ahhoz, hogy fejlesztésüket elindítsák egy valódi vállalkozásbeli vállalkozás útján.

A planéta talán legkomolyabb, konkrétan fiataloknak és egyetemistáknak szóló technológiai versenyét megelőzően olyan több hetes felkészítő programot szervezett a Microsoft Magyarország a jelentkezőknek, amely gyakorlati és nélkülözhetetlen ismeretekkel támogatja a jó ötletet megvalósítóit. Az Imagine Cup Academy mindinkább nagy sláger, mert nemcsak a verseny alatt, hanem a mindennapi vállalkozásbeli életben felhasználható tudáshoz juttatja a találékony fiatalokat. Erre ékes bizonyíték, hogy idén 43 csapat jelentkezett, és majdnem az összes ötödik jelentkező be is jutott a programba. A képzésen részt vevő kilenc csapatból ugyanakkor öt jutott el a döntőig, ahol kedden hirdettek nyertest. Örömteli, hogy a technológiai fejlesztő munka napjainkban ugyanakkor nem férfias foglalatosság: idén első alkalommal volt olyan csapat, amely csak fiatal hölgyekből áll, és az öt döntős csapatból háromban lány prezentált.

A nyertes csapat, a MEDcases javaslata nem pusztán jó, méltán nevezhető történelminek is, orvostudományi és technológiai szempontból is. Az alkalmazás az egészségügy leglényegesebb területén, a diagnosztika képzésében vezet be forradalmi újdonságot. Legfőbb célja, hogy javítsa a betegek esélyét a helyes diagnózisra és a gyógyulásra. Az orvostanhallgatók és fiatal orvosok a virtuális valóságban, szimulált betegeken és a diagnosztikus módszerek teljes skálájának felhasználásával, emberéletek veszélyeztetése nélkül készülhetnek fel a jövőbeli klinikai hivatásukra. Az alkalmazás aprólékosan képezi le a valódi diagnosztikai munka és az egészségügyi rendszer folyamatait, segítve a leendő orvosokat az esetorientált gondolkodásban.

„Az Imagine Cup Academy alatt számottevő segítséget kaptunk ahhoz, hogy projektünk fontosságát hitelesen tudjuk megosztani a kívülállókkal és a szakmai közönséggel hasonlóképpen” – mondta Dr. Tóth Gábor, a csapat előadója, csapattársainak, Dr. Vincze Jánosnak, Katona Tamásnak és Herdon Andreának nevében is.

A szakemberekből álló zsűri kiemelte, hogy egy szerfelett erős mezőnyben, eléggé meggyőző és kimondottan meghatározó területtel munkálkodó ötlettel nyert a MEDcases csapata. A zsűrizésben idén Biás Csongor (mosaik. space), Dr. Hajnal Tamás (MFB Invest), Hanula Zsolt (Index. hu), Lex Ákos (IGC) és Zsuffa Zoltán (Primal) is részt vett.

Az Imagine Cup Academy képzésére egyébként két középiskolás csapatot is beválogattak a verseny szervezői, közülük az egyik el is jutott a döntőig. Az Esport Horizon egy olyan játékszervezési platform, ami kezdőtől a profi szintig ajánl játékszervezési lehetőséget.

Az Imagine Cup Academy hatékonyságát jól alátámasztja, hogy a mindenre kiterjedő döntőiben a magyar csapatok évek óta szokásoknak megfelelően sikeresen megjelennek. Többen közülük ígéretes jövő előtt álló vállalkozást indítottak el. Előző évben a Washington Felsőfokú intézményben megszervezett versenyen a magyar Mistory nyerte meg a TechReady-s Microsoft dolgozók közönségdíját, a „People’s Choice Awards”-ot. Alkalmazásukkal bármelyik városnéző túra kalandjátékká varázsolható, felfűzhető egy valós, vagy fikciós történetre. Fejlesztésükre már onnantól felfigyeltek kereskedelmi és turisztikai cégek is. Az internacionális döntő idején a fiatalokat Kádas Péter orvos-közgazdász gyártotta fel, aki a Traction Tribe vezérigazgatójaként az amerikai kockázati tőkebefektetési technikák szakértője, egyszersmind a hazai startup élet meghatározó alakja. Azt megelőzően a Szegedi TEP csapat a mozgásra ösztönző okostelefonos alkalmazással nyerte el az AppCampus különdíját és nyert több tízezer dolláros befektetést.

A Microsoft a tehetségre, a kreativitásra Magyarország egyik leglényegesebb erőforrásaként tekint. „Jóleső visszaigazolás számunkra az Imagine Cup korábbi döntőiben a magyar csapatok jó szereplése. Jelentős boldogság, hogy idén egy olyan fejlesztést segíthetünk el az internacionális porondig, aminek fontosságát mindenki első hallásra megérti, merthogy ez nyújt támogatást jobbá tenni az emberek életét. Még mindig az összes pártfogást megadunk a MEDcasesnek ahhoz, hogy sikeresen jelenjenek meg a digitális gazdaságban” – mondta mondta Kiszely László, a Microsoft Magyarország platform és fejlesztési evangelista vezetője.