Gyűrűsfrakú makik születtek a debreceni állatkertben

Gyűrűsfrakú makik születtek a debreceni állatkertben

Két gyűrűsfrakú maki született a debreceni állatkertben – közölte az intézmény vezetője a sajtó képviselőivel.

Nagy Gergely Sándor információja alapján az egyelőre idegen nemű egyhetes apróságokat a érdeklődők születésük óta megpillanthatják a kifutójukban, egyelőre anyjuk gondoskodása mellett.

Madagaszkár endemikus makifajai közül alighanem a legismertebb a gyűrűsfarkú maki (Lemur catta), amely 12-24 egyedet számláló, egy-egy vezérnőstény dominálta csapatokban él a sziget szárazerdőiben. A makik közül ők töltik a legtöbb időt a talajszinten, ahol lehullott gyümölcsök után kutatnak.

Bár a leginkább közkedvelt és állatkertben leggyakrabban tartott főemlősök közé tartoznak, vadon élő populációinak helyzete jócskán baljóslatú, mivel egyes vélemények alapján az elmúlt két évtizedben 95 százalékkal mérséklődött egyedszáma az élőhelyzsugorodás, az orvvadászat és a kereskedelmi célú befogások következtében.

Így a faj veszélyeztetett besorolással megjelenik a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vöröslistáján, és napjainkban már jóval több katta él emberi gondozásban, mint természetes élőhelyükön.

A jelen állapotok közt különösen meghatározó, hogy a katták mentsváraként szolgáló állatkertek stabil és életképes populációkat tartsanak fenn, épp így a hosszú évek óta rendszeresen, legutóbb 2020 tavaszán gyarapodó debreceni csapat egy része az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében múlt évben másik állatkertbe költözött, helyükre mindazonáltal négy csúcs genetikájú nőstény – köztük az ikrek anyja – érkezett a Rotterdami Állatkertből – írta Nagy Gergely Sándor.

mti