Az emberi agyhoz hasonlóan működő új szuperchip

IBM SyNapse chip

Az IBM olyan számítógép chipet fejlesztett ki, ami a cég elmondása szerint az emberi agyhoz hasonlóan működik és óriási előrelépést jelent a mesterséges intelligencia megvalósításának irányába. A TrueNorth nevű chipet a világ legelső idegszinaptikus számítógép chipjeként harangozták be, mivel magától rá tudd jönni bizonyos dolgokra.

TruenorthEmellett, a chip egymillió „neuronnal” rendelkezik, lehetővé téve, hogy egy szuperszámítógép teljesítményét egyetlen postai bélyeg méretű lapra sűrítsék.

A szakértők szerint a fejlesztés felér a 80-as években bemutatott szuperszámítógépek jelentőségével. Horst Simon, a Lawrence Berkeley National Laboratórium helyettes vezetője a New York Times-nak nyilatkozva elmondta, hogy „rendkívül jelentőségteljes lépésről van szó a kicsi méret és az alacsony fogyasztás szempontjából.”

A modern processzorok hozzávetőleg 1,4 milliárd darab tranzisztorral rendelkeznek és akár 140 watt energiát is fogyaszthatnak, míg az új IBM chipben 5,4 milliárd tranzisztor található, az áramfogyasztása azonban csupán 70 milliwatt. Ez azt jelenti, hogy a chip rendkívül hatékony.

IBM SyNapse chip
IBM SyNapse chip

A TrueNorth az agyhoz hasonlóan, szorosan összekapcsolt „neuronokat” használ, soha nem látott, proaktív szintre emelve a számítógép működését. Az egymillió „neuron” mellett 256 millió programozható szinapszis is került a chipbe, ami szintén rekordnak számít az IBM-nél.

Az emberi agyban 100 billió neuron és akár 150 trillió szinapszis található, azonban Dharmendra Modha, az IBM egyik vezetője a CNET-nek nyilatkozva elmondta, hogy a chip ettől még számos komoly feladatra képes.

Például emberi segítség vagy felügyelet nélkül képes figyelmeztetést kiadni egy olajszivárgás vagy cunami esetén.

Ruchard Doherty, az Envisioneering Group nevű technológiai kutató cég igazgatója szerint az új IBM chip „nagyon jelentős dolog”.

IBM SyNapse chip
IBM SyNapse chip

Szemléltetésként elmondta, hogy egy oszlop felé haladó robotnak ma még nagyon komoly számítógépes kapacitásra lenne szüksége ahhoz, hogy elkerülje az ütközést, míg a TrueNorth chippel egy emberhez hasonlóan, önállóan, külső utasítás vagy segítség nélkül is kikerülné.

terminatorA számítógépek lassan közelednek ahhoz a ponthoz, amikor több szempontból is „okosabbnak” tekinthetők az embernél. Az idei év elején fordult elő első alkalommal, hogy egy számítógépprogram átment a Turing teszten, ami igazi mérföldkőnek számít a mesterséges intelligencia terén.

A Terminátorhoz hasonló filmek pedig az ilyen fejlesztésekkel kapcsolatos emberi félelmekre játszanak rá. A mára klasszikussá vált sci-fiben egy számítógépes rendszer öntudatra ébred és atomcsapást indít, hogy elpusztítsa az emberiséget, egy kiterjedt háborút indítva az emberek és a gépek között.

Érdekes módon az IBM kognitív számítógépes programját SyNapse-nak hívják, aminek hangzása nagyon hasonlít a Terminátor Skynet-jéhez.

(forrás: idokjelei.hu)