Átadták a modernizált Szolnoki Művésztelepet

Átadták a modernizált Szolnoki Művésztelepet

Átadták a Korszerű települések programban modernizált csaknem százhúsz éves Szolnoki Művésztelepet.

A megyei jogú település és a Szolnoki Művészeti Egyesület által rendezett átadó ünnepségen, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar zenei nyitánya előtt felolvasták Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere üzenetét. A miniszter üzenetében kiemelte, hogy a magyar művészet, kultúra nem kizárólagosan egy-egy ideális alkotásból áll, hanem csakis minden művészeti ág nagyszámú, kívánatos alkotásának összegzéseként értelmezhető.

Magyarország legrégebbi művésztelepét Szolnok legjobb kinézettel rendelkező részén, a Zagyva folyó szélén osztották ki 1902 júniusában azzal a céllal, hogy elsőrangú lehetőséget biztosítson legrátermettebb művészeinknek, hogy a lehető legjobb stádiumok közt alkothassanak. Az akkortól eltelt 118 esztendőben olyan tehetségek alkottak ott, mint Deák-Ébner Lajos, Mednyánszky László, Fényes Adolf és még számtalan különleges művész – írta a miniszter a találkozó alkalmából küldött üzenetében.

Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára a megnyitó ünnepségen nyomatékosította: a művésztelep múltját és jelentőségét nézve túlmutat az izmusok gyakran homályba vesző, vélt aktualitásán.

Szólt arról, hogy Szolnok időtálló, egyetemes művészeti értéket képvisel, és ezt jól mutatja, hogy többek mellett Zombory Lajos, Szlányi Lajos, ezt követően a harmincas évek körül Aba-Novák Vilmos és Kovács Margit is bekapcsolódott a művésztelep szakmai munkájába.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) az egyik legjelentősebb beruházásnak nevezte a Szolnoki Művésztelep fejlesztését.

A felújítás célja a létező művészeti és kulturális tevékenységekhez létfontosságú infrastruktúra biztosítása a műtermek, művészlakások és alkotóterek felújításával, ezenfelül rendezvényteret, látványműtermeket is megalkottak. A beruházás alatt rendezvénytérként, kiállítóhelyként új szerepkört kapott a művésztelep kertjében van úgynevezett Művésztorony, ahol öntözőműhely létesült – fejtette ki a polgármester.

Közölte még: a fejlesztés másik célja, hogy turisztikai, tematikus sétány alakuljon ki a településben. A csaknem négy kilométeres túraútvonal részét képezi a korszerűsödött művésztelepen kívül egyebek közt a felújított vártemplom és a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum is.

A polgármester kijelentette azt is, hogy elkezdték építeni a szolnoki várat, a Zagyva-gáton díszburkolatú sétányt építenek, amelyiknek mellvédje az egykori várfalat imitálja ezt követően.

Pogány Gábor Benő, a Szolnoki Művészeti Egyesület elnöke hangoztatta, hogy a művésztelepen zajló felújítás esetén elkészült a grafikai műterem, a szobrászműhely és a kibővített funkciójú két pavilon, ahol műtermes lakóhelyek, tetőtér szintén felfedezhető. Elmondta továbbá, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az utánuk következő művészgeneráció felnevelésére.

Verebes György, a Szolnoki Művésztelep vezetője nyomatékosította, hogy a felújítás műszaki és szakmai szempontból is indokolttá vált, a fejlesztés eredményeként az egész országban példátlan komplexum épült fel.

mti