A tajcsi és a finn szauna is felkerült a UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára

A tajcsi és a finn szauna is felkerült a UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára

A kínai tajcsi és a finn szauna is felkerült a UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára – olvasható a sajtóközleményben, amit a szervezet honlapján tettek közzé.

Az ENSZ Nevelésügyi, Akadémiai és Kulturális Szervezete (UNESCO) szellemi kulturális örökség kormányközi bizottsága 32 szokás felvételéről döntött. Közülük 29 a szellemi kulturális örökség tetszetős listájára került, három a jó megőrzési gyakorlatok regiszterébe, és azonkívül háromról döntöttek úgy, hogy sürgős védelmet igényel.

A december 14. és 19. közt online tartott ülésen első alkalommal vettek fel a listára finn, máltai, paraguayi, ugyanakkor szingapúri hagyományt, ezáltal már összesen 131 állam kulturális örökségét tartják számon.

A tetszetős listára felkerült például a svájci és francia mechanikus órák, szobrok, animált festmények és zenedobozok készítésének kézműves mestersége, az Egyesült Arab Emírségek és Omán teveversenyei, a tevékkel kapcsolatos társadalmi szokások és ünnepélyek, a zambiai budima nevű harci tánc, ahol nők, sőt még férfiak és gyerekek is részt vesznek.

A kuszkusz nevű búzatöret előállításának és fogyasztásának gyakorlata Algéria, Mauritánia, Marokkó és Tunézia együttes kérésére lett a szellemi kulturális örökség része.

A lágy, lassú mozgássorból álló, a légzésirányításon alapuló tradicionális kínai mozgásforma, a tajcsi, illetve a cseh karácsonyi gömbdíszek üvegfúvásos készítése és dekorálása, a finn szaunakultúra és a faépítészet japán hagyománya is felkerült a tetszetős listára.

mti