A számítógépes biológiai képelemzésről szerveztek internacionális konferenciát Szegeden

A számítógépes biológiai képelemzésről szerveztek internacionális konferenciát Szegeden

Csaknem 250 biológus, képelemzéssel munkálkodó informatikus, mindemellett mikroszkópok építésével foglalatoskodó mester részvételével szerveztek internacionális konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában.

Mint a szimpózium sajtóanyagában rámutatnak, a számítógépes biológiai képelemzés hidat képez az élettudományok és az informatika közt: a mesterek eltérő számítógépes tárgyak együttes igénybevételével és automatizálásával örökösen tökéletesítik a képelemzési munkafolyamatokat, ami egyre precízebb analízist és diagnózist biztosít, egyre nagyobb teljesítőképesség mellett. Ezzel lehetőséget ad arra, hogy a manuálisan feldolgozható pár száz helyett több millió képi adatot elemezzenek, és felfedezzék akár a legkisebb, sejtszintű eltéréseket.

Mindent összevetve már igen korai fázisban felderíthetők a szervezetben zajló kórfolyamatok, és már a tünetek megjelenése előtt észlelhetők a kialakulóban található betegségek első jelei, ami előtérbe állított jelentőséggel bírhat példának okáért a daganatkutatásban vagy az agykutatás területén, de a gyógyítást is forradalmasíthatja úgy, hogy olyan új terápiás célpontokat definiálhatnak, amelyek a gyógyszerkutatásban és a személyre szabott terápia hatékonyságának növelésében is előtérbe állított szerepet játszhatnak.

Gene Myers, a drezdai Max-Planck Intézet Rendszerbiológiai Centrumának alapító igazgatója a szimpózium szünetében szervezett sajtótájékoztatón közölte, a mikroszkópia fejlődése alkalmat kínál annak korrekt feltérképezésére, hogy egyes genetikai mutációk milyen funkcionális változásokat hoznak létre az adott sejtben.

Gaudenz Danuser, a texasi UT Southwestern szakembere kifejtette, a modern műszaki megoldás fejlődésével a képalkotó eljárások egyre nagyobb felbontásúvá és gyorsabbá válnak. Sansz nyílik az egymástól jókora távolságban készült leletek összehasonlítására, egy CT-felvételen talált elváltozás megtalálható egy másik kórház adatbázisában, ezt követően vizsgálható, milyen sikeres terápiát alkalmaztak ezelőtt az adott páciensnél.

Horváth Péter, a tanácskozást szervező mester, aki Szegeden végez hazai viszonylatban is úttörő kutatómunkát a bioinformatika kapcsán, nyomatékosította, a Biológiai Képelemzők Európai Hálózatának (NEUBIAS, Network of European BioImage Analysts) egyhetes konferenciája jellegzetes alkalmat kínál annak bemutatására, hogy a hazai tudósok e zónában is kiemelkedően teljesítenek, és ezzel Magyarország egy újabb ponton felveszi a versenyt a Föld élvonalával.